All Articles

Verleid het brein: een introductie

Dit is deel 1 uit de Verleid het brein serie. In deze serie gaan wij in op online verleiding en vertellen wij u alles om straks zelf aan de slag te gaan met het verleiden van uw website bezoekers. Deze serie is ontstaan uit de presentatie Verleid het brein die dr. Evert Semeijn gehouden heeft bij WordCamp NL in 2016.

Terwijl u dit nu leest zit u met uw ogen naar het beeldscherm gedraaid. Uw hoofd is vanaf uw ogen tot uw achterhoofd gevuld met uw hersens. Ze beginnen in uw nek en vullen de rest van uw hoofd. Zit u nu achter een 13ā€ Macbook dan kunt u meteen voelen hoe zwaar uw hersens zijn. Mocht u geen 13ā€ MacBook hebben om op te kunnen tillen, uw hersens wegen tussen de 1 en 1,5 kilo.

Uw hersens bestaan grofweg uit drie delen:

  1. de hersenstam;
  2. het limbisch systeem; 3.de hersenschors.

De hersenstam

Vanuit uw nek loopt de hersenstam omhoog tot ongeveer de hoogte van uw oren. De hersenstam is belangrijk voor overleving en stuurt vitale functies als uw hartslag, uw bloeddruk en uw spijsvertering aan. Het zorgt er ook voor dat u op tijd weg kunt springen voor een auto die u vanuit uw ooghoeken aan zag komen. Maar het zorgt er ook voor dat u opgewonden wordt en dat u zich voort wilt planten.

Het limbisch systeem

Boven de hersenstam, in het binnenste gedeelte van uw hersens, zit het limbisch systeem. Het limbisch systeem bestaat onder andere uit de amygdala en de hypothalamus en is verantwoordelijk voor uw eigen emoties. Daarnaast is het ook belangrijk voor het verwerken en herkennen van emoties bij anderen. Uw limbisch systeem zorgt er dus bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of iemand verdrietig of juist blij is.

De hersenschors

Het derde en grootste deel van uw hersenen bestaat uit de hersenschors. De hersenschors zit aan de buitenkant van uw hersens tegen uw hersenpan aan. In de hersenschors bevinden zich de zogeheten hogere cognities (het intellect), zoals de mogelijkheid om voor langere tijd een planning te maken of het vermogen waarmee wij problemen op kunnen lossen.

Het brein verleiden

Om het brein succesvol te kunnen verleiden is het belangrijk om alle drie de delen aan te spreken. De berichten die u naar het brein van uw bezoekers gaat sturen moet dus opwinden (de hersenstam), emotioneel effectief zijn (het limbisch systeem) en intellectueel aantrekkelijk zijn (de hersenschors).