All Articles

Succes met product afbeeldingen

Product afbeeldingen zeggen meer dan een uitgebreide beschrijving van uw product. De waarde van uw merk en product wordt voor een deel bepaalt door de subjectieve kwaliteit van uw eCommerce website en de betrouwbaarheid die uw bedrijf uitstraalt. Vaak wordt echter vergeten dat daar ook aantrekkelijke product afbeeldingen van hoge kwaliteit bij horen.

Het belang van goede product afbeeldingen

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Goede afbeeldingen van uw producten zijn belangrijk om uw bezoekers voor u te winnen. Er zijn tal van redenen waarom goede product afbeeldingen belangrijk zijn. Het kan een conversie namelijk maken of breken.

Een snelle verkoop

Het is niet alleen belangrijk om de producten goed op uw eigen website te tonen, maar wanneer u verkoopt via Bol, Pinterest of vermeldt staat op Beslist is het nog belangrijker. De afbeeldingen van uw producten worden dan naast de afbeeldingen van uw concurrenten getoond. Ook als dat niet zo is kan een bezoeker ook de website van uw concurrent bezoeken en u vergelijken. Goede en mooie afbeeldingen vergroten de kans op een snelle verkoop.

Het zijn aandachttrekkers

De afbeeldingen van uw producten vragen om aandacht. Het is het eerste waar uw bezoekers naar zullen kijken om zich er van te verzekeren dat het uw product aan hun eisen voldoet. Een goede afbeeldingen verleid en zorgt er voor dat de bezoeker geïnteresseerd blijft in uw product en een blik werpt op de prijs en product beschrijving. Een slechte afbeelding zorgt er voor dat meer bezoekers zullen vertrekken zonder een aankoop te doen.

Image of a person taking a picture Tools voor een winnende formule

Een winnende formule

De investering die u moet maken in het schieten van goede afbeeldingen van uw producten verdienen zich terug wanneer u bruikbare en unieke product beschrijvingen schrijft. Hoe dichter een bezoeker bij een aankoop komt, des te meer informatie hij zal willen over het product. Bruikbare informatie vergroot dus de kans op een aankoop en vergroot het vertrouwen in uw merk. Unieke beschrijvingen zorgen er voor dat zoekmachines u hoger plaatsen in zoekresultaten. Prachtige afbeeldingen en goed geschreven product beschrijvingen zijn een winnende formule. Maar hoe kunt u er nu voor zorgen dat uw product afbeeldingen zichzelf verkopen?

De best practice voor goede product afbeeldingen

Goede product foto’s, wat zijn dat en waar moeten ze aan voldoen?

Groot, kwaliteit en focus

De Nielson Norman Group heeft onderzoek gedaan naar afbeeldingen. Zij concluderen dat deelnemers zich aangetrokken voelen tot foto’s die drie zaken in het gemeen hebben:

  1. de foto’s zijn groot;
  2. ze zijn van hoge kwaliteit;
  3. de afbeeldingen zijn vrij van visuele afleidingen.

Omdat, anders dan in een winkel, bezoekers uw product niet kunnen voelen, aantrekken of ruiken kunnen grote foto’s van uw producten uw bezoekers veel cues geven over deze details.

Van alle kanten

Om uw bezoekers een goede indruk te geven van uw product maakt u foto’s van meerdere kanten. Als u televisies verkoopt is het niet alleen belangrijk om de voorkant te fotograferen. Ook de zijkant, achterkant en detailfoto’s zijn belangrijk. Op deze manier kunnen bezoekers niet alleen inbeelden hoe de televisie in de woonkamer zal passen, maar ook of er aan de zij- of achterkant een HDMI aansluiting is.

In het echt

Om een beeld te kunnen geven van hoe uw producten gebruikt kunnen worden is het belangrijk om van deze situaties foto’s te maken. Als u bijvoorbeeld horloges verkoopt is het goed om ook foto’s te maken van uw horloges om de pols van een man of vrouw. Hiermee kunnen bezoekers een beeld vormen van hoe uw product er in het dagelijks leven er uit zal zien.

Zelf goede plaatjes schieten

Image of a person taking a picture

Om goede afbeeldingen van uw producten te maken is het is niet altijd nodig om een fotograaf in te huren. Met de volgende tips kunt u zelf aan de slag om goede afbeeldingen van uw producten te krijgen:

Maak een plan

Zorg dat u duidelijk heeft welke producten u wilt gaan fotograferen, in welke setting u uw producten wilt gaan vastleggen, welke achtergrondkleur u gaat gebruiken en hoe u uw product gaat belichten.

Gebruik een neutrale achtergrond

U wilt uw producten uitlichten. Dit krijgt u het best voor elkaar door een neutrale achtergrond of een lightbox te gebruiken. Denk ook na over het contrast dat uw product zal maken met de achtergrond. Een wit product komt soms mooier uit voor een donkere achtergrond en vice versa.

Licht goed uit

Het beste licht voor product foto’s is zacht en natuurlijk licht. Dit licht kunt u buiten het beste vinden tijdens zonsopgang of op een licht bewolkte dag, binnen kunt u dit het beste vinden in de buurt van een raam. Ook kunt u een lightbox gebruiken. Sommige van deze hebben ingebouwde verlichting.

Gebruik een statief

U wilt geen onscherpe foto’s gebruiken voor uw producten. Op deze manier is het voor uw bezoekers moeilijk om details waar te nemen. Door uw camera op een statief te zetten en gebruik te maken van een afstandsbediening of zelfontspanner. Op deze manier kunt u elke onbedoelde beweging voorkomen en zullen uw foto’s haarscherp zijn.

Maak meer dan één foto

U wilt sowieso meerdere foto’s maken om uw product vanuit verschillende hoeken te tonen, maar daarnaast wilt u ook uit verschillende goede foto’s kunnen kiezen. Maak dus niet één foto van elke kant, maar neem de tijd om minstens twee foto’s van elke zijde te maken. Dit bespaart u uiteindelijk veel tijd. U wilt er tijdens de nabewerking niet achterkomen dat de perfecte foto op groot formaat niet zo perfect blijkt te zijn en u alles weer tevoorschijn moet halen.

Gebruik een groothoeklens

Ondanks dat het gek lijkt om een groothoeklens te gebruiken; u wilt immers detailfoto’s, heeft het gebruik van een groothoeklens twee voordelen. Ten eerste kunt u naderhand uw foto’s makkelijk bijsnijden om een betere compositie te krijgen. Daarnaast heeft u ook meer ruimte om tekst naast uw product op de foto te plaatsen.

Maak tijd voor de nabewerking

Tijdens het nabewerken is het goed om uw tijd te nemen. U wilt een prettige sfeer met uw afbeeldingen creëren. Door nu te gaan haasten kan dit faliekant misgaan. Let er op dat u de volgende zaken doet:

  1. snij lege ruimte om uw product weg;
  2. zorg er voor dat alle foto’s dezelfde afmeting hebben. Kies voor vierkant, portret of landschap en hou dit voor alle foto’s van het product aan. Dit schept rust;
  3. maak gebruik van autobalans, -contrast en -kleur. Dit scheelt u veel tijd en het zorgt er voor dat u niet te ver gaat;
  4. bewaar de originele van alle foto’s. Misschien wilt u in de toekomst nog wat aanpassen.